Szan gondolatai

Szan gondolatai

Gyermekvállalás

2016. július 29. - Szan33

Nemreg felfigyeltem egy erdekes facebook oldalra, amelynek a neve "Gyermekmentes Övezet" es celcsoportja, akik tudatosan valasztottak a gyermekmentes eletet...Elöször azt hittem, hogy ez csak valami vicces oldal, ami humorosan mutatja be azokat akik gyereket vallalnak illetve azokat is akik nem szeretnenek vallalni. Voltak vicces posztok ez teny, de javareszt tevedtem.

Sajnos eleg komoly es durva dolgokat irogattak a tagok, mint peldaul a gyerek vallalas csak szaporodas, csak egy projekt. Ami a legdurvabb volt, az az, hogy volt aki azzal illete , hogy egy örökös hazugsag es "kenyszer egy eleten at", "folyamatos belsö feszültseg".

Nagyon meglepett az ilyen es ehhez hasonlo leirasok olvasasa. Legszivesebben leirtam volna a velemenyemet, de rajöttem, hogy nincs ertelme, hiszen mindenkinek meg lehet a maga velemenye. Nem szeretnem megvaltoztatni masok velemenyet. Igy aztan ez a tapasztalat is sokat segitett megerteni, hogy hogyan gondolkodnak azok, akik tenyleg inkabb gyermek nelkül akarjak leelni az eletüket.

Sokan azt irjak, hogy gyermek mellett nem maradna penzük elmenni nyaralni, nem tudnanak megvenni uj autot, hazat stb. 

Na de tenyleg erröl szol ez az egesz? A penzröl? 

Szerintem szegeny csalad is elhet gazdagsagban es gazdag csaladban is lehet szegenyseg...

Nagyon szomoru, hogy a gyermekvallalast azzal belyegzik meg, hogy akkor egyböl nem lesz a parnak se ideje, se elete, se penze. Persze megertem ha valaki, azert nem vallal gyereket,mert tenyleg nincs penze, es fel, hogy nem tudna eltartani, es azokat is megertem, akik azert nem vallalnak,mert örökletes betegseg hordozoi, es felnek, hogy tovabbadnak a betegseget.

Na de miert allitjak be a gyerekvallalast ennyire negativan? Masfelöl meg sok helyen csak azt olvasni , hogy a gyerekvallalas csupa öröm es kacagas. 

Nem ertem ezeket az altalanositasokat, hiszen a mindennapos eletünkben sincs olyan, hogy minden tökeletes, vagy minden szuper, vagy hogy szimplan minden rossz. 

Ime egy kep amely karikatúraként mutatja be a gyermeket vállalókat :

13619806_279814159047789_5335462208192793799_n.jpg

Szoval azert ne vallaljunk gyereket,mert eltünnek az erdök,mert a hulladeklerakok zsufolasig telnek, es azert vallaljunk mert aranyosak? Mindket erveles furcsa, es nem teljesen jogos, hiszen ha a kontrat nezzük akkor csupa altalanositas. Ha egy gyermeket vallalunk peldaul akkor nem sok, es azzal atlagosan nem fognak jobban eltünni az erdök, föleg ha tudatosabban vasarolunk ruhakat, es jobban odafigyelünk ra, hogy mennyi papirt hasznalunk. A hulladek ellen is lehet tenni, es az hogy mar sok ember el a földön arrol nem az az egy gyerek fog tenni, hanem azok az orszagok, ahol csaladonkent 4-5 vagy meg több gyermek születik. Raadasul meg lehet tanitani a született gyermeknek, hogy mi a jo es mi a rossz. Lehet kis helyen is lakni, es Europaban pont az a baj hogy a születesi rata nagyon alacsony. Nem nalunk vannak a problemak...A masik oldalról nézve pedig, hogy ha valaki csak azert vallal gyereket es csak ezzel tudja megindokolni, hogy jaj de aranyos akkor az is eléggé furcsa :) 

Ettől függetlenül elfogadom mindkét félvéleményét, de szerintem van egy arany közeput.

Másrészről ha úgy vesszük ha valaki nem akar gyereket akkor az ugyanolyan önzö, mint az aki akar.

Mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne, de ha mar ervel, akkor olyan erveket vegyen indokoljon, amiknek nyomos oka van. Ilyen volt peldaul a betegseg, vagy hogy tenyleg nincs valakinek penze stb. De nem hiszem, hogy ilyenkor azt kell nezni, hogy mar tul sok ember van a vilagon, ezert nem vallalok inkabb egyet sem. Ismerek olyanokat, akik kijelentettek, hogy ök nem akarnak gyereket, de kerek perec megmondtak, hogy azert nem,mert ök magukkal akarnak foglalkozni, es egyedül bulizni, elvezni az eletet felelösseg nelkül.

Itt jön be az igazsag...A felelösseg es lekötöttseg nelküli dolog. Valoszinüleg ezek azok a meghatarozo dolgok, amik sokszor közbejönnek, es amik miatt inkabb nem akarnak vallalni az emberek gyereket.

article.jpg

Hasonlo a dolog a hazassagnal is, de erdekes, hogy ott is ugyanugy el lehet valni, es ha mar csak egy papir, akkor miert ne lehetne meglepni? Ez is oda-vissza dolog. Ilyenkor szoktak nekem mondani, hogy jaj mert a valas az sokkal macerasabb..Igen miert? Egy szakitas hosszu evek utan kevesbe az? Ha valaki nagyon ugy erzi lehet csinaltatni hazassagi szerzödest amiben a vagyont is elosztjak ahogy szeretnek, ugyhogy a valas sem lesz "macerasabb" mint egy sima szakitas...Ezek a szerintem igazan fontos dolgok nem ezen mulnak.

 

eskuvo-dj-kristof-istvan-001.png

Sajnos ugy erzem, hogy ezek az ugymond "hagyomanyok" mint, a hazassag egyre jobban elvesznek a vilagban. Pedig tulajdonkeppen a hazassagnak oriasi eszmei erteke van. Mielött megkerte a ferjem a kezem, en is azt hittem, hogy jo nekünk papir nelkül is, az tenyleg csak egy papir, stb. Aztan rajöttem, hogy ez egy gyönyörü dolog, hogy megmutatta es elmondta azt, hogy velem akarja leelni az eletet, es nem felt ezt a csalad es a barataink elött is elmondani meg egyszer az esküvön is. Az esküvö maga pedig egy csodalatos nap, ami mindenkinek kivanok, hogy egyszer megadasson. 

Visszaterve a gyermekvallallasra, termeszetesen ez nagyobb dolog, hiszen felelösseget vallalunk valakiert egy eleten at.

Azok az emberek, akik ugy erzik, hogy ez teher, vagy hazugsag esetleg feszültseg egy eleten at, most mar latom, hogy tenyleg jobb is, hogy nem vallalnak gyermeket, hiszen a gyermek csak nyüg lenne szamukra, amit csak sajnos a gyermek sinylene meg. 

Mindket dolog önzö, hiszen valahol szeretnenk , ha maradna belölünk valami ezen a vilagon, ha valaki tovabbadna azt amit mi kepviselünk. De az szerintem önzőbb, ha nem merünk bevallalni felelösseget es inkabb csak magunkkal törödünk.

Szerintem meg lehet oldani, hogy gyermekkel utazzunk, eljünk es tovabbra is elvezzük az eletet. Mindenben meg lehet talalni a középutat. Persze semmi sem tökeletes, es ez sem csak arrol szol, hogy minden rozsaszin, es babaillatu. De ugy gondolom, hogy mindannyian egy eleten at tanulunk, es jo dolog tovabbadni a szeretetünket es tudast valakinek, aki majd talan ugyanezt fogja tovabbadni az ö gyermekeinek is. De ha megsem az sem baj, mert en legalabb tudni fogom, hogy mindent megtettem azert, hogy Neki jó elete legyen.

szeretet-4.jpg

 Szamomra azert fontos a gyermekvallalas, es azert szeretnem, ha lenne ket gyermekünk a ferjemmel,mert szeretnem azt a sok jot es szeretetet tovabbadni, amit en gyerekkoromban a szüleimtöl kaptam. Szeretnem nekik megtanitani, es mutatni a sok szepet es jot, es szeretnem megmutatni nekik, hogy leteznek rossz dolgok is,de szeretnem, ha tudnak, hogy mi mindig ott leszünk nekik, mint ahogy nekünk is mindig ott vannak a szüleink. Szeretnem, es arra fogok törekedni, hogy boldog felnötte cseperedjenek, es meg jobb eletük lenne, mint nekünk, jobb emberek lehetnenek, mint mi. Biztositani szeretnem nekik a biztos jövöt, es hogy sokat utazhassanak, es tanuljanak, es hogy egeszsegesen es tudatosan eljenek. Szeretnem, hogy a gyermekek altal egy jobb jövöt teremtsek. Tudom, hogy nem vilagot fogok ezzel valtani, az ö eletüket szeretnem szeppe tenni. A rengeteg szep emlekkel szeretnek majd elmenni, es ugy, hogy tudom, hogy csodasat alkottunk. Mert azok lesznek, barmilyenek lesznek is. Kis csodak, akikert erdemes lesz elni <3 

A bejegyzés trackback címe:

https://szangondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr568919270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Patkááány 2017.01.02. 12:44:08

Sajnos nagyon sok embernek, párnak gondot okoz anyagilag a gyerek, és bizony vannak, akiknek más a prioritási sorrendjük. Arról nem beszélve, hogy hány kapcsolat ér véget ilyen-olyan, a gyerekvállalással összefüggő dolgok miatt (állandóan munkában güriző apuka, kialvatlan és lompos anyuka, elkedvtelenedés, általános fáradtság, stb). Erre lehetne mondani, hogy amelyik kapcsolat ennyire instabil, annak jobb is, ha vége. Persze, a csonka családban felnövés tök jó lehet. Együtt maradni kényszerből a gyerek miatt meg pláne senkinek se jó. Az pedig ordas nagy hazugság, hogy mindenkiben ott van a szülői ösztön, mert nincs, elég végignézni egy híradót. És végül, de nem utolsósorban: kisgyerekes anyukák ezrei posztolják tele a fészbukot fáradtságról, kialvatlanságról, rendetlenségről, bababöfiről és véget nem érő takarításról és túlhajszoltságról szóló posztokkal. Egyik se valami vonzó. Mi elfogadjuk, ha valaki gyereket akar, cserébe mi is elvárjuk, hogy a társadalom elfogadja azt, hogy mi nem akarunk, mert fontosnak tartjuk a tudatos és felelősségteljes családalapítást. Aki pedig ezért önzőnek tartja a tudatosan gyermektelenséget vállaló embereket, az szerintem egyszerűen irigyli azokat a dolgokat, amiket szülőként már nem tehet meg, mert így korlátozottak a lehetőségei. Remélem sikerült megértetnem néhány dolgot.
Üdvözlettel: egy csoporttag.

szuperpocok 2017.01.02. 13:29:00

A pénzügyi oldalnál azért van egy kis sántítás...

Az meglehet, hogy Magyarországon valaki az anyagi körülményekre hivatkozik, de érdekes, hogy nyugaton, azokban az országokban, ahová annyi honfitársunk ment ki arra hivatkozva, hogy ott kolbászból van a kerítés, semmivel se nagyobb a gyermekvállalási hajlandóság.

Nézze csak meg mindenki a fertilitási rátákat. Németországban már csak idő kérdése a demográfiai katasztrófa. Össze fog omlani a szociális rendszer, mert egyre kevesebb lesz az aktív, munkaképes korú lakos. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb európai országban már így is elég nagy teher van a dolgozókon . Kb. 50%-os adóelvonás van már szinte minden európai államban. Magyarországon 63%. Szerintem ez is hátráltatja az embereket a tervezésben.

SRobiZ 2017.01.02. 13:50:38

A társadalom azt "neveli" bele az emberekbe, hogy a gyerek a legnagyobb boldogság. De mi van, ha én nem így látom? Nekem az a legnagyobb, hogy a párommal együtt lehetek, szervezhetek vele közös programokat. Ezért most én rossz lennék? Meg a párom is? Szerintem nem önzőség. Egyikünknek sem nagyon volt élete, mielőtt találkoztunk. Most viszont szeretnénk élvezni egymás társaságát. Inkább azokat tartom önzőnek, akik azt mondják, hogy "jaj, hát miért nem akarsz gyereket? Ki fog eltartani öreg korodban?" Vagyis neveljek fel egy gyereket csak azért, hogy öreg koromban legyen, aki eltart?

Miaszösz 2017.01.02. 14:20:13

Úgy isten igazából az a legnagyobb önzőség aki dönt valaki életéről és behozza ebbe a sz@r szemét életbe. Mint mondjuk az én szüleim. 2 testvérem volt már azt sem lehet mondani hogy csak akartak 1 gyereket. Úgy szültek ebbe a szörnyű, értelmetlen semmire való életbe, hogy nem volt lehetőségük megkérdezni én akarom-e? Nos többek közt ezért nem fogok soha szaporodni én nem fogok önzően kitolni senkivel, senkit nem fogok élettel büntetni.

nautilus123 2017.01.02. 14:22:40

@szuperpocok:

Khm. Van gyereked? Vagy csak a szokásos elméleti síkon másokat kioktató cucc ismét? No offense...

szuperpocok 2017.01.02. 14:27:54

@nautilus123:

Bocsi, ha a "kolbászból van a kerítés" rész vagy valamelyik más megsértett.
Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy pont az állam, ami annyira akarja azt, hogy gyártsuk neki a járulékbefizetőket, akadályozza meg a gyerekvállalást és a biztos jövő tervezésének lehetőségét azáltal, hogy a meleg szart is kiadóztatja az állampolgárokból.

A kérdésedre válaszolva: most van születőben :)

kiakaszto 2017.01.02. 14:54:39

Bár ezt sokan nem mondják ki, de véleményem szerint a gyerekvállalást foggal-körömmel védők többnyire olyannyira együgyűek, hogy az önmegvalósítás egyetlen számukra teljesíthető formájának tartják azt, ha gyereket csinálnak/szülnek. Attól sem lennék meglepve, ha az egy szem gyereküket egyedül nevelő anyukák egy része is csak önmagának vallaná be, hogy egyéb okok mellett azért vállalta anno azt a gyereket, hogy a rokonok és ismerősök garantáltan békén hagyják már. Tudom, ezek durva dolgok, de nem kevésbé általánosítóak, mint a fenti "cikkben" olvashatóak.
Azzal mondjuk abszolút egyet tudok érteni, hogy a gyereket nem vállalók nem kifejezetten az erdők megmentése miatt döntenek úgy, ahogy. Mindkét oldalt lehet valamilyen szinten önzőnek tartani, de a gyereket nem vállalónak valóban jóval nehezebb feladat kimagyaráznia azt, hogy ő nem az, mint egy gyereket vállalónak. (Már ha egyáltalán ki akarja magyarázni...) :)

Más, kevésbé a témába vágó dolog:
Kedves Szan! A "cikk" végére eléggé elborított a rózsaszín köd, ami elég vicces volt. Tudom, fontos, hogy megnyugodjon a kis lelked egy számodra nehezen elfogadható dologgal kapcsolatban, de speciel nekem ott vált nevetségessé az egész.
Mégkevésbé vág a témába: Ékezetek! Használj ékezeteket! 2017 van, az ég szerelmére! Az nem indok, hogy "nekem az úgy gyorsabb". :)
süti beállítások módosítása